Geschiedenis

De firma Vinche & Koopmans is ontstaan uit twee familiezaken die, na lange tijd te hebben samengewerkt, gefuseerd zijn. Het is in 1864 dat Jean-Baptiste Vinche in Brussel in de Trapstraat een kleine winkel opent, gespecialiseerd in de verkoop van geïmporteerde luxe pijpen. De winkel groeit snel en zijn zoon Victor verhuist de zaak in 1890 naar de Grasmarkt nr.85 , op de hoek van de Heuvelstraat tegenover de Koningsgalerij op enkele stappen van de Grote Markt van Brussel. En krijgt de veelzeggende naam " AU NABAB " . Deze buurt was in de Belle Epoque een van de meest gefrequenteerde van Brussel, en de winkel behoorde tot de meest gerenommeerde van de stad. 

In 1895, nemen de zaken een nieuwe wending wanneer Victor Vinche begint met fabricatie van meerschuimpijpen en meer bepaald , gecalcineerde meerschuimpijpen. Om dit te kunnen heeft Victor het geheim van fabricatie moeten afkopen van een Oostenrijkse firma , het huis Kaufthal uit Wenen die destijds gespecialiseerd en gereputeerd waren in deze activiteit.De artisanale vervaardiging van de meerschuim pijp, wit of gecalcineerd , vanaf de ébouchon is een zeer delicaat werk. En de pijpbewerkers deden er meerdere jaren over om het nodige vakmanschap te verwerven.Het was een groot succes en de naam Vinche werd een synoniem voor kwaliteit. De echte liefhebber van de pijp in deze periode was fier een pijp in zijn bezit te hebben gesigneerd met de naam Vinche. Ook behaalde de firma Vinche de hoogste onderscheidingen op vele tentoonstellingen in deze periode.

In 1910, toen een grote brand de tentoonstelling van Brussel verwoeste, was het enige wat overbleef ébouchons van meerschuim, omdat meerschuim bestand is tegen een temperatuur van 4000 graden en de brand niet meer dan 2800 graden bereikte.Onder de naam M. et R. Vinche & Cie. begon in 1927 de derde generatie. Marcel en René Vinche, zonen van Victor, openden een nieuwe winkel op nummer 4 van de Grasmarkt, met een nog aantrekkelijker ligging .....en met verstrekkende gevolgen.

Gelijktijdig kochten de gebroeders Vinche een fabrieksruimte op nummer 14 van Nieuwland om zich toe te leggen op de fabrikatie van pijpen in bruyère en meerschuim. Deze fabriek telde tot 40 arbeiders en kende een hoge vlucht, de productie bereikte in 1938 tot 5000 pijpen per week. De tweede wereldoorlog veroorzaakt een terugval bij de pijprokers ten voordele van de sigaretrokers onder invloed van de Anglo-Amerikaanse legers. Van toen af diversifieerde de firma Vinche zijn producten en legde zich toe op de invoer en distributie van rokersartikelen, vooral aanstekers. In 1940 verhuisden de bureaus en ateliers naar de Kopstraat nr.63 en bleven daar tot 1972 om dan weer te verhuizen naar de Paleizenstraat nr.301 met de showroom en atelier. In 1965 stapte Jacques Vinche, zoon van René Vinche, vertegenwoordiger van de vierde generatie, in de zaak. Alhoewel de markt van pijpen sterk geëvolueerd is maakt de firma Vinche en Koopmans bvba nog steeds gecalcineerde meerschuimpijpen volgens het oude geheime recept. Het tweede deel in de firmanaam, Koopmans , is veel jonger. In 1977 besloten Jef en Mia Koopmans na een lange carrière bij de firma Hillen te Bree, fabrikant van het bekende merk Hilson, zelf een groothandel in rokersbenodigdheden en relatiegeschenken op te starten, en met succes, vooral in het noorden van het land, terwijl Vinche zich vooral in Wallonië manifesteerde. Momenteel staat bij de familie Koopmans de tweede generatie klaar om de rijke traditie van beide families in de handel van rokersbenodigdheden verder te zetten in de 21ste eeuw. Met een zeer uitgebreid gamma in zowel pijpen, aanstekers, humidors, alle accessoires voor de roker en relatiegeschenken.